fbpx

Overvejer du at oprette et testamente online?

Har du spørgsmål?

Hvis du ønsker at høre mere, eller har spørgsmål til artiklen, så er du velkommen til at kontakte os.

Nyhedsbreve fra WTC advokaterne

WTC viden

Med WTC viden holder vi dig opdateret med jura, som har betydning for din dagligdag og dit arbejdsliv. Vi har fingeren på pulsen og udvælger de mest relevante nyheder inden for dine interesseområder.

Overvejer du at oprette et testamente online?

Overvejer du at oprette et testamente online?

Det er populært at få udfærdiget testamente online. De fleste gør det for at spare penge, men det kan i sidste ende blive en dyr og opslidende besparelse for dine arvinger.

For mange kan det virke fristende at gå ind på en hjemmeside, der lover, at man i løbet af 20 minutter kan få tilsendt et testamente per mail blot ved at besvare nogle få spørgsmål. Og så koster det endda langt under det, som en advokat med speciale i arveret ville kræve. 

Det er muligvis et udmærket testamente, du får ud af det, men der er en overordentlig stor risiko for, at der overses vigtige detaljer, som kan få alvorlige konsekvenser for dine arvinger eller dig selv som den længstlevende.

Er det risikoen værd at udfatte et online testamente?

Ved de fleste online modeller stilles du en række spørgsmål, som du skal svare på. Desværre får du ikke grundig rådgivning undervejs, og der er derfor stor risiko for, at vigtige forhold overses. Du vil også blive bedt om at svare på noget, som du formentlig ikke har juridisk indsigt i, og du vil blive stillet over for valg, som du ikke kender konsekvensen af.

Ved et online testamente medfølger der meget sjældent rådgivning om skatter, afgift, pension og andre forhold, som kan påvirke dine valg og som kan være overordentlige vigtige.

Den manglende rådgivning er et stort problem. De steder, hvor du evt. kan få 10-20 minutters rådgivning over telefonen, vil i mange tilfælde være rådgivning fra studerende eller jurister, der alene udarbejder testamenter, men ikke har den praktiske erfaring med behandling af dødsboerne på baggrund af testamenter eller erfaring med retssager på baggrund af tvetydige testamenter.

‘Dine, mine og vores børn’ – hvad skal man så stille op?

I familier med ”dine, mine og eventuelt vores børn” er det svært at overskue, hvad der skal gælde ved den første ægtefælles død og dernæst, hvad der skal ske ved den sidste ægtefælles død. Samtidig ved man jo ikke på forhånd, hvem der dør først, og måske skal der gælde noget forskelligt, alt efter om det er dig eller din ægtefælle, der dør først.

Der findes (måske) ”standard-familier”, som kan følge et spørgeskema ved et online testamente og få et automatiseret testamente ud i den anden ende, men de fleste ved ikke selv, om de er en sådan ”standard-familie”, og de penge, der spares, er virkelig dårligt sparet, hvis det viser sig, at testamentet ikke stemmer overens med de ønsker og behov, man har.

Husk at man skal tegne forsikring

Et andet moment er ansvaret for den, der udfærdiger testamentet. Advokater skal tegne forsikring – det er lovpligtigt. Herudover hæfter advokaten personligt for det beløb, der måtte være tabt ud over forsikringsdækningen. Hvis dit testamente er udfærdiget af andre rådgivere end advokater, er det ikke sikkert, der er en forsikring, der dækker eventuelle fejl.

Det er i øvrigt en meget udbredt misforståelse, at et testamente underskrevet for notaren er lig med et juridisk korrekt testamente. Notaren skal blot sikre sig, at du er den, du legitimerer dig som, og at du kan handle fornuftsmæssigt. Notaren gennemgår ikke indholdet for, om det er juridisk korrekt.

Få en personlig rådgivning og tænk dig om, før du beslutter dig for, hvem der skal rådgive dig i forbindelse med oprettelse af dit testamente.

Vi holder løbende gratis arrangementer om fremtidsfuldmagter og testamenter. Du kan løbende holde øje her, hvor du kan tilmelde dig online.

Har du spørgsmål til denne artikel, er du velkommen til at kontakte advokat Nete Dahl-Sørensennds@wtc.dk, advokat Lone Mørchlm@wtc.dk begge I Hillerød eller advokat Ditte Kjeldgaarddk@wtc.dk i Helsingør. Du er også velkommen til at kontakte os på tel. 4822 0040.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til artiklen eller har du brug for at få lavet et testamenter, er du velkomme til at kontakte os.

Print Friendly, PDF & Email

Kontakt en ekspert på området

Ditte Kjeldgaard

Ditte Kjeldgaard

Advokat

Nete Dahl-Sørensen

Nete Dahl-Sørensen

Advokat (L)

Lone Mørch

Lone Mørch

Advokat (L)

Gitte Wichmann Mortensen

Gitte Wichmann Mortensen

Advokat (L)