Nu kører ESG-toget

Nu kører ESG-toget

Nu kører ESG-toget
Udgivet den 20. nov. 2023

Del artiklen

Den 1. januar 2024 træder de første ESG-krav i kraft for de største børsnoterede virksomheder. Kravene vil dog påvirke langt flere virksomheder ned i værdikæderne – muligvis også din.  

Med et stadigt stigende fokus på bæredygtighed og ansvarlighed, står ESG-kravene nu for døren. ESG (Environmental, Social, and Governance) indebærer en omfattende tilgang til, på gennemsigtig vis også for udenforstående, at håndtere miljømæssige udfordringer, styrke socialt ansvar og implementere effektive selskabsledelsesstrukturer.

Læs mere om betydningen af ESG i denne artikel: Bæredygtighed – er din virksomhed klar til ESG-måling?

Hvem bliver omfattet af ESG-krav?

  • Fra den 1. januar 2024 bliver store børsnoterede virksomheder, banker og forsikringsselskaber, med mere end 500 ansatte, omfattet af reglerne. Virksomhederne har rapporteringspligt fra 2025, hvor de skal offentliggøre oplysninger og data om virksomhedens ESG-forhold for det forgangne år 2024.
  • Fra den 1. januar 2025 bliver store selskaber i regnskabsklasse C omfattet af ESG-reglerne med rapporteringspligt fra 2026. Igen med tilbageblik på det forgangne 2025.
  • Fra den 1. januar 2026 bliver små og mellemstore børsnoterede virksomheder omfattet af kravene med rapporteringspligt fra 2027.

Selvom det i første omgang er de større virksomheder, der bliver omfattet af kravene, kan små og mellemstore virksomheder allerede nu blive mødt med krav fra deres kunder om at levere oplysninger og tal, som de større virksomheder skal bruge i deres ESG-rapportering.

ESG-kravene vil derfor uundgåeligt sprede sig ned gennem værdikæderne og berøre virksomheder på tværs af alle sektorer. Din virksomhed kan derfor også blive påvirket, og det er altafgørende at forstå, hvad der er på spil, og hvordan du forbereder dig.

Hop med på ESG-toget

ESG-toget kommer snart for alvor i bevægelse, og det er på tide at hoppe på vognen. Din virksomheds succes i den moderne verden og erhvervsliv vil i stigende grad afhænge af dens evne til at integrere bæredygtighed, social ansvarlighed og effektiv selskabsledelse i alle aspekter af driften.

En proaktiv tilgang til ESG vil ikke kun sikre overholdelse af lovgivningen, når din virksomhed en dag bliver omfattet af kravene, men også styrke din virksomheds position på markedet og sikre dens bæredygtige vækst.

For mange virksomheder kan det være en udfordring at komme i gang med ESG og tilpasse sig de nye krav. Investorer, kunder og samarbejdspartnere ser dog med større interesse på virksomheders ESG-præstationer som en afgørende faktor i deres beslutningstagning. Derfor er det afgørende, at din virksomhed forbereder sig på de kommende ESG-krav.

Hvad skal du gøre?

Hvis du allerede nu bliver mødt med ESG-relaterede krav fra dine samarbejdspartnere eller kunder, eller har behov for sparring i relation til, hvordan du kan ESG-tilpasse din virksomhed, så tag endelig kontakt til os.

Har du spørgsmål?

Hvis du ønsker at høre mere, eller har spørgsmål til artiklen, så er du velkommen til at kontakte os.

Kontakt en ekspert på området

Casper Vahr Glorvigen

Casper Vahr Glorvigen

Advokat (L) | Partner

Gabriel L. Martiny

Gabriel L. Martiny

Advokat (H) | Partner

Christine Friedlænder

Christine Friedlænder

Advokatfuldmægtig

Del artiklen

Del artiklen med dit netværk