Overvejer du at stifte et selskab? Så bliv klogere på selskabsformerne her

Overvejer du at stifte et selskab? Så bliv klogere på selskabsformerne her

Overvejer du at stifte et selskab? Så bliv klogere på selskabsformerne her
Udgivet den 21. mar. 2022

Del artiklen

Det er et stort skridt at starte sin egen virksomhed, og det kan være svært at skulle beslutte, hvilken selskabsform du vil drive din virksomhed i. Derfor vil vi gøre dig klogere på de forskellige selskabsformer i denne artikel.

Noget af det første du skal tage stilling til, når du skal starte en virksomhed, er hvilken selskabsform selskabet skal drives i. Du har brug for at stifte et selskab hos Erhvervsstyrelsen og få et CVR-nr., før du kan gå i gang med driften. Du skal blandt andet bruge et CVR-nr. for at få oprettet en bankkonto, kunne betale fakturaer, modtage betalinger og ofte også for at kunne indgå aftaler med andre virksomheder. 

Hvilken selskabsform skal jeg vælge?

Det betyder, at du tidligt i processen skal beslutte dig for, hvilken selskabsform du vil drive dit selskab i. Valget afhænger af dine/jeres ønsker og behov, og der er særlige karakteristika for de forskellige selskabsformer. 

Læs også: Hvorfor er det vigtigt at lave en ejeraftale?

Kapitalselskaber – ApS og A/S

Det måske mest karakteristiske ved kapitalselskaberne – dvs. anpartsselskaber (ApS) og aktieselskaber (A/S) – er, at selskabsdeltagerne kun hæfter begrænset for selskabets forpligtelser. Med andre ord hæfter selskabet kun over for omverdenen med den formue, der er oparbejdet i selskabet. Da selskabsdeltagerne ikke hæfter med deres personlige formue, er der et krav om indbetaling af en minimumskapital ved stiftelse af et ApS på kr. 40.000 og kr. 400.000 ved stiftelse af et A/S. 

Selskaber med personlig hæftelse

Overfor de såkaldte kapitalselskaber står selskaber, hvor ejerne hæfter personligt for selskabets forpligtelser. Eksempler på sådanne selskaber er interessentselskaberne (I/S) eller et personligt drevet selskab. Ved disse selskabsformer hæfter selskabsdeltager(ne) personligt uden begrænsning (og solidarisk) for selskabets forpligtelser. Derimod er der ingen krav til indbetaling af selskabskapital ved stiftelse af disse selskaber.

Derudover er der også flere skattemæssige forskelle afhængig af selskabsformerne, som du skal være opmærksom på ved valg af selskabsform. 

Kontakt os for en uforpligtende snak om dine muligheder

Drømmer du eller I om at starte din/jeres egen virksomhed, så er du velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.  

Har du spørgsmål?

Hvis du ønsker at høre mere, eller har spørgsmål til artiklen, så er du velkommen til at kontakte os.

Kontakt en ekspert på området

Casper Vahr Glorvigen

Casper Vahr Glorvigen

Advokat (L)

Gabriel L. K. Martiny

Gabriel L. K. Martiny

Advokat og partner (H)

Helle Jørgsholm

Helle Jørgsholm

Advokat og partner (L)

David Slatcher

David Slatcher

Advokat og partner (H)

Del artiklen

Del artiklen med dit netværk