Fra udlandet til Danmark: Sådan påvirker det din økonomi i ægteskabet

Fra udlandet til Danmark: Sådan påvirker det din økonomi i ægteskabet

Fra udlandet til Danmark: Sådan påvirker det din økonomi i ægteskabet
Udgivet den 8. maj. 2023

Del artiklen

At flytte til et nyt land og starte et liv sammen som et par kan være en spændende og livsændrende begivenhed. Men det kan også have betydning for jeres økonomi og jeres formueforhold, hvis I skulle ende med at skilles. 

Hvis I er et udenlandsk par, som er flyttet til Danmark efter I har indgået ægteskab, eller er et dansk par, som boede i udlandet, da I blev gift, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilket lands regler der gælder, hvis I skal skilles. 

Hvilken lov gælder? 

Loven om ægtefællers økonomiske forhold regulerer, hvordan jeres formue skal deles ved en skilsmisse. Hvis I skal skilles i Danmark, bestemmer loven, at danske domstole vil anvende det lands lov, hvor I boede, da I blev gift, til at afgøre, hvordan jeres formue skal deles. Det betyder, at hvis I f.eks. blev gift i Frankrig og senere flyttede til Danmark, vil danske domstole ved en skilsmisse anvende fransk lov til at afgøre formueforholdene i bodelingen. 

Men hvis I har boet i Danmark i 5 år, er I automatisk underlagt dansk ret i jeres formueforhold, uanset hvor I boede, da I blev gift. Det er vigtigt at være opmærksom på, da det kan have stor betydning for, hvordan jeres formue skal deles, hvis I skulle ende med at skilles. 

Hvis I er et dansk par, der blev gift i udlandet, hvor I også boede, skal I være opmærksomme på, at en skilsmisse kun vil blive behandlet efter dansk ret, når I har boet i Danmark i 5 år.  

Det vigtigt at være opmærksom på disse regler, som kan have stor og afgørende betydning for delingen af formuen ved en skilsmisse. Så sørg for at tage jeres økonomi og formueforhold med i overvejelserne, når I planlægger jeres fremtid som et par i Danmark. 

Overvej at oprette en ægtepagt 

Selvom det kan virke som en uoverskuelig opgave at skulle tage stilling til økonomiske forhold i tilfælde af en skilsmisse, er det vigtigt at tage ansvar og få styr på jeres økonomi, så I undgår ubehagelige overraskelser i tilfælde af en skilsmisse. 

Hvis I ønsker at jeres deling af formue i tilfælde af skilsmisse behandles efter et bestemt lands lov, skal dette bestemmes i en ægtepagt. I kan aftale, at loven i det land, hvor en af jer er statsborger eller boede, da I indgik aftalen, skal finde anvendelse. 

En ægtepagt er en skriftlig aftale, hvor I kan fastsætte, hvordan jeres formue skal deles i tilfælde af en skilsmisse, og hvilket lands regler der skal anvendes på delingen.  

Ægtepagten bør oprettes af en advokat, som kan hjælpe jer med at skræddersy en aftale, der passer til jeres individuelle behov og ønsker.  

Læs også: Skilsmisse og bodeling: Alt du skal vide om en bodelingsaftale

Har du spørgsmål?

Hvis du ønsker at høre mere, eller har spørgsmål til artiklen, så er du velkommen til at kontakte os.

Del artiklen

Del artiklen med dit netværk