Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?

Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?

Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
Udgivet den 23. apr. 2024

Del artiklen

Kunstig intelligens og AI-værktøjer bliver i stigende grad anvendt af medarbejdere til at lette og optimere arbejdsopgaver. Men hvordan sikrer du som arbejdsgiver, at dine medarbejderes brug af kunstig intelligens både er lovlig og etisk forsvarlig?

Ny AI-forordning vedtaget

EU-Parlamentet vedtog den 13. marts 2024 sin første regulering af kunstig intelligens nogensinde. De nye regler i forordningen betyder bl.a. at nogle produkter og værktøjer, der anvender AI, bliver underlagt nye krav om transparens og sikkerhed. Læs pressemeddelelse her.

Reglerne forventes at træde i kraft inden for de næste par måneder. Hos WTC advokaterne følger vi naturligvis udviklingen tæt.

GDPR og ophavsret

Indtil reglerne træder i kraft, er der ingen regulering på området, og det er umuligt at forudsige konsekvenserne ved anvendelsen af kunstig intelligens. Det er f.eks. uklart, hvordan data indsamles, opbevares og deles, og der mangler generelt gennemsigtighed i forhold til håndteringen af personoplysninger iht. GDPR.

Der er ligeledes etiske spørgsmål om ophavsret og immaterielle rettigheder, for hvem ejer det output, som er udarbejdet ved hjælp af kunstig intelligens?

Udarbejd en AI-politik for virksomheden

Vi anbefaler, at virksomheden udarbejder en AI-politik, der tager hensyn til de mange muligheder og udfordringer, der ligger i brugen af kunstig intelligens. AI-politikken skal give medarbejderne klare retningslinjer for brugen af AI-værktøjerne, så de undgår faldgruberne og samtidig har mulighed for at udnytte de mange fordele, der ligger i at kunne effektivisere arbejdsopgaverne ved brugen af AI.

AI-politikken bør bl.a. indeholde følgende:

  • Kortlægning af egnede opgaver til kunstig intelligens
  • Hvordan forholder jeres virksomhed sig til datasikkerheden?
  • Hvad er tilladt, og hvad er ikke tilladt? Er der f.eks. begrænsninger på, hvilke AI-værktøjer medarbejderne må bruge, og hvilke oplysninger disse må fodres med? Er det begrænset, hvilke opgaver den kunstige intelligens må benyttes til eller begrænset til visse afdelinger?
  • Hvor ofte evalueres politikken?

Hvis du har spørgsmål, eller brug for hjælp til at udarbejde virksomhedens AI-politik, så er du meget velkommen til at kontakte os.

Har du spørgsmål?

Hvis du ønsker at høre mere, eller har spørgsmål til artiklen, så er du velkommen til at kontakte os.

Del artiklen

Del artiklen med dit netværk