Hvis du har udstedt en faktura, som skyldner ikke har reageret på, så skal du som kreditor være opmærksom på forældelsesfristen.
Tilgodehavender, der ikke betales af på, kan nemlig blive forældet, og dermed mister du dit krav på betalingen.
Forældelsesfrist på fakturakrav
Forældelsesfristen for en faktura er 3 år. Men hvordan ved du præcis, hvornår forældelsesfristen skal beregnes fra? En ny dom sætter fokus på, hvorvidt forældelsesfristen skal beregnes fra betalingsfristens udløb, eller fra den dato kreditor kunne have afregnet.
Læs også: Er dit pengekrav forældet og hvordan afbrydes forældelsen?
Kort om sagen
En kunde fik udført et stykke arbejde i perioden 19. juli 2017 til 27. oktober 2017. Kreditor udstedte to fakturaer til kunden dateret den 7. november 2017 med betalingsfrist den 15. november 2017.
Tvisten mellem kreditor og kunden gik på, hvorvidt forældelsesfristen skulle beregnes fra betalingsfristen på fakturaerne, eller fra den dato arbejdet var udført og afsluttet og derved kunne afregnes. Spørgsmålet var således, om fakturakravet udløb den 27. oktober 2020 eller den 15. november 2020?
Ifølge retten var det ikke godtgjort, at parterne havde aftalt, at kreditor skulle fakturere på et senere tidspunkt, eller at debitor havde anmodet om at få forlænget betalingsfristen. Derfor skulle forældelsesfristen regnes fra den 27. oktober 2017, som var den dato, arbejdet blev afsluttet.
Starttidspunkt for en forældelsesfrist
Sagen viser, at det afgørende for forældelsesfristen er hvornår du kunne have sendt en faktura, og ikke hvornår den rent faktisk er sendt.
Du kan således ikke give skyldneren løbedage og derved forlænge forældelsesfristen, medmindre I har aftalt, at fakturaen først skal sendes på et senere tidspunkt.
Har du spørgsmål?
Hvis du ønsker at høre mere, eller har spørgsmål til artiklen, så er du velkommen til at kontakte os.
Kontakt en ekspert på området



