fbpx

Hvordan styrer jeg mit byggeprojekt?

Hvordan styrer jeg mit byggeprojekt?

Hvordan styrer jeg mit byggeprojekt?
Udgivet den 17. okt. 2017

Del artiklen

Hvis du vil undgå at blive snydt af håndværkere og entreprenører, så er der en lang række forhold, du bør være opmærksom på. Her er nogle af de vigtigste råd.

 • Når du vælger håndværker, så bed om referencer eller spørg dig for i din omgangskreds. Sørg også for, at der er den rigtige kemi og tillid mellem dig og håndværkeren.
 • Vær sikker på, at firmaet er med i en brancheorganisation og dermed tilsluttet en byggegarantiordning og et klagenævn.
 • Få udarbejdet en skriftlig og præcis aftale, så begge parter ved, hvad der forventes af samarbejdet. Dette bør du overlade til advokaten.
 • Aftalen skal bygge på tegninger og tekniske beskrivelser af arbejdsopgaven, så der er færrest muligheder for misforståelser.
 • Få klare aftaler om betalingen – også om betaling eller dagbøder, hvis aftalerne ikke overholdes.
 • Betal ikke forud for noget, som du ikke har fået endnu. Så er det som regel lettere at blive enige, end hvis penge skal betales tilbage. Lav eventuel en betalingsplan.
 • Tjek alt arbejde, før du betaler og hold noget af betalingen tilbage, hvis I ikke er enige om arbejdets udførelse. Det er vigtigt, at der kun holdes et rimeligt beløb tilbage. Ellers kan entreprenøren hæve kontrakten på grund af betalingsmisligholdelse.
 • Aftal altid, at arbejdet skal være omfattet af AB92, der er et regelsæt som nøje regulerer forholdet mellem bygherre og entreprenør. Nogle tror, at dette sker automatisk i byggeprojekter, men det er ikke korrekt. AB 92 gælder kun, hvis det er aftalt.
 • Aftal altid, at i tilfælde af uoverensstemmelse om arbejdets færdiggørelsesgrad eller i tilfælde af uenighed om mangler ved arbejdet, at en uvildig med bindende virkning for begge parter kan afgøre tvisten. Derved undgås en lang retssag med syn og skøn, som med sikkerhed vil forsinke byggeriet, idet der ikke kan arbejdes videre, før der har været afholdt syn og skøn.
 • Hav forsikringerne i orden. Sørg for, at der er tegnet en all-risk forsikring på entreprenøren samt en indboforsikring med retshjælp.
 • Under selve byggeriet kan det vise sig bedst at alliere sig med en byggesagkyndig, som kan føre tilsyn med byggeriet. Dette specielt, hvis du ikke selv har byggesagkyndig indsigt. Det bør være en arkitekt eller en ingeniør, alt afhængig af byggeriet. En erfaren murer eller tømrermester kan ligeledes bruges. Det handler her om tillid, og om at tilsynet skal kunne tale entreprenørens sprog, men samtidig holde entreprenøren fast på den håndværksmæssigt korrekte udførelse af projektet.

Hvis du står over for at skulle bygge nyt hus eller lave en mindre eller større ombygning, er du altid velkommen til at kontakte os. Dette gælder også, hvis du blot har nogle spørgsmål til et igangværende byggeri, eller hvis du har spørgsmål til denne artikel.

Del artiklen

Del artiklen med dit netværk