Julen kommer med mange glæder og høje forventninger, men for skilsmissefamilier kan den også komme med afsavn og sorg – sorg over ikke at være den forælder, som måske får mulighed for at holde jul med sine børn.
Er du og din partner gået fra hinanden, er der mange ting, som I nu skal til at tage stilling til. En af dem er, hvor børnene skal være ved særlige højtider, heriblandt julen. Der er ingen juridiske regler for, hvem der har ret til at have sine børn, og derfor er dialog den bedste vej frem.
Den mest gængse måde vi ser, at skilsmissefamilier imødekommer udfordringen på, er når forældrene skiftes til at holde jul med sine børn, eller også holder forældrene juleaften på andre dage – en anden løsning er, at forældrene, på trods af bruddet, fortsat holder juleaften sammen.
Alt afhængig af børnenes alder, vil man også opleve, at børnene ønsker at indgå i dialogen og have medbestemmelse for, hvor de skal holde deres jul. Det har stor betydning for processen, hvilken relation du og din tidligere partner har, og hvilke forventninger og ønsker I må have for julen. Derfor er det heller ikke givet, at dialog er den nemmeste eller sikreste løsning for jer.
En samværsaftale kan være løsningen
Når man som forældre til fælles børn beslutter, at man ikke længere ønsker at være sammen, så er der ingen manual, eller regler for, hvor børnene skal fejre de forskellige højtider. Derfor kan I selv fastsætte jeres egne regler ved at udarbejde en samværsaftale.
En samværsaftale giver jer som forældre mulighed for at få aftalt og beskrevet, hvor meget samvær jeres børn skal have med jer forældre hver især. Vi oplever, at de fleste forældre i en skilsmisse kan klare sig ved at lave en mundtlig samværsaftale, men vi ser også en del tilfælde, hvor forældrene ændrer holdning undervejs og så er den mundtlige aftale ikke længere bindende. Derfor anbefaler vi, at I får udarbejdet en skriftlig samværsaftale, sådan at I er sikret bedst muligt.
Kan I ikke blive enige?
Udarbejdelsen af en samværsaftale kan i sig selv føre til konflikter. Derfor er det en god beslutning, hvis man får hjælp og rådgivning hos en advokat med speciale inden for familieret. Advokaten kan hjælpe jer med at udarbejde en aftale om samvær, der tager hensyn til børnenes behov. Lykkes det ikke, kan Familieretshuset potentielt træffe afgørelse selv eller sende sagen til familieretten.
Læs også: Det skal du være opmærksom på, inden I laver en aftale om børnebidrag.
Har du spørgsmål?
Hvis du ønsker at høre mere, eller har spørgsmål til artiklen, så er du velkommen til at kontakte os.
Kontakt en ekspert på området





