Få mere ud af din arv med 30%-løsningen

Få mere ud af din arv med 30%-løsningen

Få mere ud af din arv med 30%-løsningen
Udgivet den 13. mar. 2024

Del artiklen

Er du gift eller enlig, og ikke efterlader dig livsarvinger (dvs. børn, børnebørn osv.), har du mulighed for at testementere en del af din arv til en velgørende organisation og samtidig sikre, at dine arvinger får mere ud af arven. Denne mulighed kaldes for 30%-løsningen.

Hvad er 30%-løsningen?

30%-løsningen er en ordning, hvor en velgørende organisation, som er fritaget fra at betale bo- og tillægsboafgift, arver (typisk) 30% af det efterladte bo på betingelse af, at den velgørende organisation betaler bo- og tillægsboafgift for de øvrige arvinger.

Dette er en fordel for begge parter, da der vil være et overskydende beløb til den velgørende organisation, når bo- og tillægsboafgift er betalt, ligesom de øvrige arvinger arver de resterende 70% uden at skulle betale bo- og tillægsboafgift.

Løsningen er mest relevant for dig, som ønsker at betænke arvinger, der både skal betale boafgift og tillægsboafgift (i alt 36,25%). Dvs. f.eks. søskende, niecer, nevøer eller venner.

30%-løsningen sikrer, at denne personkreds af arvinger, får udbetalt mere i arv, end hvis de arvede hele boet, og selv skulle betale bo- og tillægsboafgiften.

Læs også: Skal jeg oprette testamente?

Eksempel på 30%-løsningen (2024 tal)

Oliver arver kr. 1.000.000 efter sin onkel og tante.

Uden 30%-løsningen:

Oliver får kr. 674.974 i arv.

Samlet bo- og tillægsboafgift til staten er kr. 325.026.

Med 30%-løsningen:

Oliver får kr. 700.000 i arv uden at betale afgift.

Samlet bo- og tillægsboafgift til staten er kr. 216.276, som den velgørende organisation betaler.

Den velgørende organisation får kr. 83.724 i arv.

Hvis I overvejer at benytte jer af 30%-løsningen, anbefaler vi, at I søger rådgivning hos en advokat med speciale i familie-og arveret.

Har du spørgsmål?

Hvis du ønsker at høre mere, eller har spørgsmål til artiklen, så er du velkommen til at kontakte os.

Del artiklen

Del artiklen med dit netværk