Selvom ordningen med tilstandsrapport, elinstallationsrapport og ejerskifteforsikring har eksisteret i mange år, er mange stadig usikre på, hvad det er, forsikringen helt præcist dækker. Forsikringsbetingelserne er uklare, og derfor er det tit et fortolkningsspørgsmål, når det skal afgøres, om en skade er dækket eller ej.
Hvad er en ejerskifteforsikring?
En ejerskifteforsikring er en forsikring, der skal dække ved skjulte fejl og mangler, som ikke fremgår af den tilstandsrapport og den elinstallationsrapport, du har modtaget i forbindelse med købet af din ejendom.
Men hvordan vurderer du som forsikringskunde, om det tilbud du har modtaget om ejerskifteforsikring er godt nok og vil dække dine behov?
Få tjekket ejerskifteforsikringen inden du skriver under
Når du køber hus eller anden fast ejendom, fremlægger sælger typisk en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport og et tilbud på ejerskifteforsikring. Derudover tilbyder sælger at betale halvdelen af præmien på en basis ejerskifteforsikring. På den måde frigør sælger sig fra sit almindelige mangelsansvar.
Inden du accepterer basis ejerskifteforsikringen, bør du få en køberrådgiver til at se på det tilbud på ejerskifteforsikring, du har fået modtaget. En køberrådgiver vil blandt andet rådgive dig om forskellen på en basis ejerskifteforsikring og en udvidet ejerskifteforsikring, hvilken dækningsperiode (5- eller 10-årig) du bør vælge, og du vil blive rådgivet i forhold til selvrisiko.
Ejerskifteforsikringstilbuddene indeholder i øvrigt vilkår, der på forskellig vis begrænser dækningen af evt. skader. Det er derfor meget vigtigt at gå forsikringsbetingelserne grundigt igennem og evt. indhente alternative tilbud, da der kan være stor forskel på dækningsomfang og/eller præmien.
Isoleret bevisoptagelse – Hvis du vil klage over forsikringsselskabets afgørelse
Mange kunder føler sig magtesløse, hvis der konstateres fejl eller mangler ved den ejendom de har købt, og ejerskifteforsikringsselskaberne ikke vil dække. Tanken om at sagen vil trække i langdrag, hvis der startes en klagesag op, får rigtige mange til at opgive kampen over for forsikringsselskabet.
Inden man giver op, er det dog en god idé at kontakte en specialist på området, så man kan få en professionel vurdering af, om afvisningen af dækning har været berettiget. Som forsikringskunde skal man derudover være opmærksom på, at selvom en klagesag kan trække i langdrag, er der mulighed for at få foretaget det, der kaldes ”isoleret bevisoptagelse.
Isoleret bevisoptagelse betyder, at du ved hjælp fra en advokat får lavet et syn og skøn gennem retten, som fastlægger beviset i sagen. I en ejerskiftesag vil det typisk dreje sig om skadens omfang, årsag, udbedringsmuligheder og omkostninger. Sådan et syn og skøn kan laves relativt hurtigt, hvorefter skaden kan blive udbedret. Du behøver altså ikke at vente i mange måneder på en afgørelse fra Ankenævnet for Forsikring eller domstolene, førend skaden kan blive udbedret.
I en forsikringssag kan en advokat vurdere, om du har fået det, du har krav på. En advokat vil også rådgive dig om, hvorledes sagen bør håndteres, herunder muligheden for af bruge isoleret bevisoptagelse i netop din sag.
Kontakt en ekspert på området




