fbpx

Testamente med særeje – hvilken type skal du vælge?

Testamente med særeje – hvilken type skal du vælge?

Testamente med særeje – hvilken type skal du vælge?
Udgivet den 4. aug. 2022

Del artiklen

Når I indgår et ægteskab, så vil alt hvad I hver især ejer før og under ægteskabet blive en del af jeres fælles formue. Det betyder blandt andet, at I som udgangspunkt skal dele den samlede formue ligeligt imellem jer, hvis ægteskabet en dag ophører.

Det betyder også, at I skal dele en eventuel modtaget arv i tilfælde af separation, skilsmisse eller død. Ligeledes har det betydning for dig, som efterlader arven. Ønsker du at arven skal gå til din arving og ikke deles med ægtefællen, hvis ægteskabet måtte ophøre, så kan du gøre arven til særeje i dit testamente.

Særejetyper

Der findes 3 forskellige særejetyper:

  • Kombinationssæreje
  • Fuldstændigt særeje
  • Fuldstændigt særeje med succession

Særejetyperne har samme virkning ved skilsmisse men forskellige virkninger, hvis arvingen dør før sin ægtefælle.

Kombinationssæreje

Med kombinationssæreje sikrer du, at din arv skal være særeje for arvingen i tilfælde af, at ægteskabet ender med separation eller skilsmisse. Arven vil således ikke indgå i bodelingen med den tidligere ægtefælle.

Hvis arvingen lever længere end sin ægtefælle, går arven til fuldstændigt særeje for arvingen, og skal ikke deles ved død.

Hvis arvingen dør før sin ægtefælle, vil ægtefællen få mulighed for at sidde i uskiftet bo. Hvis ægtefællen vælger at skifte boet, kan ægtefællen beholde 3/4 af arven. Arven bliver i denne situation en del af formuefællesskabet.

Fuldstændigt særeje

Ved fuldstændigt særeje vil arven alene tilgå arvingen, uanset om ægteskabet ophører ved separation, skilsmisse eller død.

Hvis arvingen dør før sin ægtefælle arver ægtefællen 1/2 af det fuldstændige særeje og arvingens børn modtager den anden 1/2.  Ægtefællen har ikke mulighed for at sidde i uskiftet bo, da man ikke kan sidde i uskiftet bo med arvede særejemidler.

Fuldstændigt særeje med succession

Ved fuldstændigt særeje med succession deles intet af arven med ægtefællen – hverken ved skilsmisse eller død. Ved skilsmisse kan arvingen tage særejet med ud af ægteskabet, ligesom ved de andre særejetyper.

Hvis arvingen dør inden ægtefællen, går arven i stedet til de personer, som er udpeget som arvingens successorer. Dette vil ofte være arvingens børn.

WTC advokaternes bemærkninger

De fleste vælger at oprette en bestemmelse om kombinationssæreje i deres testamente, da det både sikrer deres arving ved en eventuel skilsmisse, men samtidig stiller ægtefællen gunstigt ved arvingens død.

Fuldstændig særeje med succession er den mest bindende form for særeje og anbefales sjældent, da der ikke kan tages hensyn til uforudsete hændelser.

Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl om hvilken type særeje, du skal vælge.

Har du spørgsmål?

Hvis du ønsker at høre mere, eller har spørgsmål til artiklen, så er du velkommen til at kontakte os.

Kontakt en ekspert på området

Nete Dahl-Sørensen

Nete Dahl-Sørensen

Advokat (L)

Sara Prier Jakobsen

Sara Prier Jakobsen

Advokat

Gitte Wichmann Mortensen

Gitte Wichmann Mortensen

Advokat (L)

Ditte Kjeldgaard

Ditte Kjeldgaard

Advokat

Johan Klint Nielsen

Johan Klint Nielsen

Advokat (L)

Lone Mørch

Lone Mørch

Advokat (L)

Del artiklen

Del artiklen med dit netværk