Fremtidsfuldmagt – 6 gode grunde til at få den lavet

Fremtidsfuldmagt – 6 gode grunde til at få den lavet

Fremtidsfuldmagt – 6 gode grunde til at få den lavet
Udgivet den 13. jul. 2021

Del artiklen

Når du laver en fremtidsfuldmagt, udpeger du en person til at varetage dine interesser, hvis du en dag ikke længere selv er i stand til at handle fornuftigt.

En fremtidsfuldmagt kan blive aktuel, hvis man f.eks. får demens, hjerneblødning, ender i koma eller andre omstændigheder, som gør dig ude af stand til at træffe vigtige beslutninger.

6 gode grunde til at oprette en fremtidsfuldmagt

  1. Du kan sikre, at din ægtefælle/samlever/børn kan sælge jeres bolig, hvis du bliver ude af stand til det.
  2. Du kan selv bestemme, hvem af dine nærmeste du vil betro at varetage dine interesser, hvis det bliver nødvendigt.
  3. Du kan også vælge at give flere personer fuldmagt. Dertil kan du beslutte, om de skal være enige om en beslutning, eller om de kan handle hver for sig.
  4. Du kan angive præcis, hvilke beslutninger fuldmægtigen kan træffe på dine vegne.
  5. Du undgår dermed at komme under værgemål, som er omfattet af strikse regler for værger og værgemål.
  6. Du kan ofte hurtigt få beslutninger igennem, da fremtidsfuldmagten letter sagsgangen hos offentlige myndigheder.

Den fuldmægtiges beføjelser skal fremgå af fuldmagten og kan for eksempel være:

  • Varetagelse af alle økonomiske eller personlige forhold
  • Varetagelse af specifikke, personlige forhold, som for eksempel pleje og omsorg
  • Varetagelse af specifikke økonomiske forhold, som for eksempel salg af fast ejendom

3 eksempler på, hvor galt det kan gå

1. Karen og Per er gift og bor i deres fælles hus i en forstad til København. De har netop sat deres hus til salg, fordi de gerne vil flytte i noget mindre, nu hvor børnene ikke længere bor hjemme.

Det sørgelige sker, at Karen får en blodprop i hjernen, og imens hun er indlagt, byder en ung familie en god pris på Karen og Pers hus. Per vil gerne sælge huset, men det kan han ikke få lov til, da begge står som ejere af huset. Det kræver derfor Karens underskrift – som hun af gode grunde ikke kan give.

Hvis Karen og Per havde lavet en fremtidsfuldmagt, kunne Per have underskrevet på Karens vegne.

2. Så er der Benjamin. En 31 årig mand, der har kr. 800.000 stående i aktier den dag, han kører galt på sin motorcykel og ender i koma på hospitalet.

Aktiemarkedet begynder at styrtdykke, og hans kone, som har lagt hele sin opsparing i hans hænder, kan ikke få lov til at sælge aktierne, fordi hun ingen fuldmagt har.

Den dag Benjamin vågner, er hans aktier kun kr. 150.000 værd.

3. Birthe er enke og bor alene. Birthe har udviklet demens sygdom, og familien mener ikke, at det er værdigt for hende at blive boende i eget hjem længere. Birthe ønsker dog hverken at flytte eller få besøg fra plejepersonale.

Hvis Birthe havde oprettet en fremtidsfuldmagt inden hun fik demens, kunne hun havde nedskrevet sine velovervejede ønsker til fremtiden. Birthes børn og børnebørn kunne således have hjulpet hende med at få den hjælp, der var nødvendig for at Birthe fik den pleje og omsorg, hun behøver i hendes situation.  

Sådan laver man en fremtidsfuldmagt

Fremtidsfuldmagter skal oprettes og underskrives digitalt på tinglysning.dk. Du skal selv formulere teksten i fuldmagten, men det er en rigtig god idé, at få en advokat til at rådgive dig om indholdet af fuldmagten, så du sikrer dig, at du har overvejet alle relevante scenarier.

Hos WTC advokaterne kan du få hjælp til at lave en gennemarbejdet fuldmagt, så du kan være sikker på, at alt er udfyldt korrekt og efter dine ønsker.

Når fuldmagten er indsendt til tinglysning.dk, skal den vedkendes for en notar ved byretten. Hvis du er fritaget for e-post, kan du få oprettet en fremtidsfuldmagt ved henvendelse til Familieretshuset.

Nåede du det ikke?

Får du ikke lavet en fremtidsfuldmagt, og ender du med ikke at kunne tage fornuftige beslutninger, så skal der udpeges en værge for dig.

Det tager ofte mere end 6 måneder i sagsbehandlingstid hos Familieretshuset at få det på plads, ligesom en værge efterfølgende er underlagt en række regler. Du kan læse mere om værgemål på Familieretshusets hjemmeside.

Kontakt WTC advokaterne

Vi kan rådgive dig om mulighederne for dig og dine nærmeste. Hvis du har spørgsmål til fremtidsfuldmagter eller værgemål, er du meget velkommen til at kontakte os.

Har du spørgsmål?

Hvis du ønsker at høre mere, eller har spørgsmål til artiklen, så er du velkommen til at kontakte os.

Del artiklen

Del artiklen med dit netværk