Omdan selskab fra ApS til A/S
WTC advokaterne yder rådgivning og bistand i forbindelse med stiftelse af selskaber, herunder etableringsform samt alle emner relateret til start af ny virksomhed, f.eks. ejeraftale, direktørkontrakt, ansættelsesaftaler, lejekontrakter, samarbejdsaftaler m.v.
Skal du omdanne et selskab fra et anpartsselskab (ApS) til et aktieselskab (A/S), er der forskellige juridiske aspekter, du skal sætte dig ind i. Der findes ingen fast opskrift på, hvordan en selskabskonstruktion bør laves – det afhænger af de specifikke forhold for dit selskab. Derfor er det en god idé at få en ekspert i selskabsret til at hjælpe dig med omdannelsen til et A/S.
Hos WTC advokaterne har vi mange års erfaring med selskabsomdannelser, og vi kan derfor sikre dig et nemt, trygt og professionelt forløb. Er du i tvivl om, hvorvidt et A/S er den rigtige selskabsform for dig, er du også meget velkommen til at kontakte os for gratis og uforpligtende rådgivning.
Du kan læse mere om forskellige selskabsformer i denne artikel: Overvejer du at stifte et selskab? Så bliv klogere på selskabsformerne her.
Flere gode grunde til selskabsomdannelse
Der kan være flere årsager til, at du ønsker at omdanne dit selskab fra et ApS til et A/S. En af årsagerne kan være et ønske om at styrke selskabets image og troværdighed. Med et A/S følger nemlig en høj grad af seriøsitet pga. det forholdsvis høje kapitalkrav på kr. 400.000.
En anden grund til at omdanne dit selskab fra et ApS til et A/S kan være et krav fra din bank eller dine investorer om større egenkapital og øget sikkerhed. Har dit selskab gennemgået en så positiv vækst, at du på sigt ønsker at få børsnoteret dit selskab, kan det også være en grund til at omdanne fra ApS til A/S.
Reglerne i et A/S er en smule mere komplicerede end i et ApS. De vigtigste forskelle er:
- Selskabskapitalen i et A/S skal være på mindst kr. 400.000.
- I et A/S skal man have en bestyrelse på mindst tre medlemmer, og der skal vælges en formand, der ikke også må være direktør i selskabet.
- Årsregnskaber for et A/S skal revideres af en registreret revisor.
Sådan omdanner du dit ApS til et A/S
- Beslutning på generalforsamling: Beslutningen om at omdanne dit ApS til et A/S skal træffes på selskabets generalforsamling. Ifølge selskabsloven skal beslutningen vedtages med mindst 2/3 af stemmerne, medmindre vedtægter fastsætter skærpede krav.
- Kapitalforhøjelse:Samtidig med at beslutningen om omdannelsen tages, skal selskabets kapital forhøjes til minimum kr. 400.000, som er minimumskravet for et A/S. Det kræver ikke godkendelse fra selskabets kreditorer at omdanne dit selskab fra et ApS til et A/S.
- Nye vedtægter:Selskabet skal have opdateret vedtægterne, så den nye selskabskapital fremgår. Derudover skal det også fremgå af firmanavnet, at der nu er tale om et A/S. Der kan også være andre informationer, der bør opdateres i samme ombæring. Herunder bør en bestemmelse om bestyrelsens valg og sammensætning indsættes jf. ovenfor.
Ud over ovennævnte dokumenter skal en godkendt revisor udarbejde følgende dokumenter:
- Vurderingsberetning: Revisor skal udarbejde en vurderingsberetning, hvor selskabet værdiansættes.
- Omdannelsesbalance: Der skal udarbejdes en omdannelsesbalance. Hvis selskabet er underlagt revisionspligt, skal denne tillige revideres af revisor.
- Anmeldelse til Erhvervsstyrelsen: Når alle dokumenter er klar, skal omdannelsen anmeldes til Erhvervsstyrelsen.
Ønsker du vores vurdering af, hvorvidt du skal omdanne til et A/S, eller vil du have vores hjælp til at oprette et A/S, så hjælper vi gerne med begge dele. Du kan se vores specialister på området nedenfor, og du er meget velkommen til at kontakte dem direkte.
Medarbejdere med dette speciale


