For høj husleje – erhvervslejemål

Gå tilbage

For høj husleje – erhvervslejemål

Der findes i lejelovgivningen regler om, hvor meget en udlejer må opkræve i husleje. Der er regler gældende både for erhvervslejemål og boliglejemål.

Hvis du vil læse om reglerne for boliglejemål så klik her.

Hvis du vil læse om erhvervslejemål så læs nedenfor.

Er du erhvervsdrivende lejer i et butikslejemål, kender du sikkert alt til, at omsætningen i en periode har været for nedadgående og presses af internethandel, finanskrise, søndagsåbent og store discountkæder.

På trods af dette stiger din leje sandsynligvis fast hvert år med 2-3 {3d89a74c56374c81581c380332566c49bd4fde501e7721b128a06838ed365aea} og har gjort det i hele lejeperioden, og det kan derfor være svært at få økonomien til at hænge sammen.

Også i kontorlejemål er der i mange tilfælde en uoverensstemmelse mellem lejen for nyindgåede lejemål og ældre lejemål, hvilket ligeledes skyldes opbremsningen i økonomien, de lave renter og recessionen.

Hvad du måske ikke ved er, at det i mange tilfælde er muligt at få en for høj husleje nedsat til det, der hedder ”markedslejen”. Reglerne herom findes i erhvervslejeloven.

Læs mere om lejelovene.

Markedslejen defineres som den leje, en kyndig lejer og en kyndig udlejer ville aftale, hvis lejekontrakten skulle indgås i dag. Denne ret har du faktisk som lejer, medmindre udlejer specifikt i lejekontrakten har fraskåret dig denne mulighed. Hvis din lejeaftale er indgået før år 2000, kan udlejer ikke fraskrive dig retten.

Reglerne om markedslejeregulering kan være vanskelige at forstå, men egentlig er det meget enkelt. Det kræver blot, at man undersøger om, der betales en for høj husleje i forhold til omkringliggende sammenlignelige lejemål. Hvis det viser sig at være tilfældet, så skal man som lejer skrive til udlejer og meddele, at man mener, at lejen er for høj og kræve lejen nedsat. Der skal overholdes nogle formalia, men det kan vi hjælpe med, ligesom vi kan hjælpe dig med at undersøge lejeniveauet. Udlejer kan ikke opsige dig som lejer, fordi du kræver lejenedsættelse.

Der kan være mange penge at spare både på kort og lang sigt. Udover lejebesparelsen for fremtiden vil en lejenedsættelse alt andet lige også betyde, at din forretning bliver mere værd, idet lejemålet/forretningen bliver mere attraktivt at overtage.

Beviset for, at lejen er højere end markedslejen, kan føres ved syn og skøn og sammenligningslejemål.

Hvis du har haft dit lejemål i mere end 4 år og mener, at lejen er for høj, bør du kraftigt overveje at iværksætte en lejereguleringssag.

Hvis du har spørgsmål til denne artikel eller ønsker vejledning omkring lejenedsættelse, er du velkommen til at rette henvendelse til vores lejeretsekspert advokat René Wøhler, advokat Ken Torpe Christoffersen, advokat Nete Dahl-Sørensen eller advokat Henrik Roslev Østergaard.

Andre artikler af interesse kunne være:

Lejeforhøjelse – hvad gør jeg?
Lejer betaler ikke sin husleje – hvad gør jeg?
Regulering til markedsleje
Udfærdigelse af erhvervslejekontrakter