Er du online efter døden?

Gå tilbage

Er du online efter døden?

online-efter-død

Mange har oplevet det. Du har måske også. At møde en af dine afdøde venner, kollegaer, familiemedlemmer på Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram eller tilsvarende sociale medier.

Vi bliver selvfølgelig forskrækkede, når vi møder de afdøde på nettet. Men det sker ofte, for de færreste har lavet en aftale med andre om at få lukket deres online tilstedeværelse efter døden.

Men det betyder også, at man ikke fik taget samtalen om, hvilke dele af den digitale arv, de efterladte skal have adgang til. Der kan være mange gode grunde til, at ens ægtefælle skal have adgang til computeren, for der ligger måske oplysninger om pensions- og forsikringsforhold, koden til mappen med feriebillederne, privatbudgettet m.v.

Men der kan også være gode grunde til, at man ikke udleverer koden til hele sit liv. Gamle kærestemails, den digtsamling, du i din ungdoms overmod begyndte på, eller de frække hjemmesider. Det er måske ikke det, din ægtefælle, dine børn eller din kæreste skal have som det sidste minde.

Hvordan får de efterladte så adgang til det hele og samtidig mulighed for at lukke de sociale medier? Overvej, hvem der skal rydde op på din computer, inden andre får adgang til den. En nær ven, en bror eller søster eller en udenforstående professionel, som har specialiseret sig i at håndtere den digitale arv.

Du kan også i dit testamente give instrukser om, hvorledes du ønsker, at der forholdes efter din død, og hvem der skal tage sig af din digitale arv.

Sørg for at der er klare retningslinjer til den eller dem, der skal arbejde med dine filer, billeder og mails, så dine efterladte ikke bliver overraskede, når de finder ud af, hvad du har siddet og lavet på computeren. Alle har ret til et privatliv, men det er op til dig at udstikke et regelsæt til familien, både for din egen, men specielt for deres skyld.

Har du spørgsmål til denne artikel, er du velkommen til at kontakte advokat Nete Dahl-Sørensen på nds@wtc.dk (Hillerød) eller advokat Ditte Kjeldgaard på dk@wtc.dk (Helsingør) Du er også velkommen til at kontakte os på tel. 4822 0040.