Er du i gang med at købe en bolig, er det vigtigt, at du sikrer dit ejerskab af boligen – også kendt som “adkomst” i juraen. Ved tinglysning af adkomst til din bolig, forhindrer du sælger i at sælge ejendommen til andre eller tage nye lån i ejendommen.
Sådan gør du
For at sikre dit ejerskab – adkomsten – til din bolig, skal du registreres som ejer af ejendommen på den digitale tinglysningsportal, tinglysning.dk. Registreringen sker ved udarbejdelse af et elektronisk dokument, kaldet et skøde, på tinglysningsportalen. Portalen styres af Tinglysningsretten, der er en del af domstolene i Danmark.
Når skødet er oprettet, skal du og sælger underskrive det digitalt på portalen ved hjælp af MitID. Når I begge har underskrevet, skal skødet anmeldes til tinglysning og i den forbindelse skal der også betales tinglysningsafgift. Tinglysningsafgiften udgøres af en fast del på kr. 1.850 og en variabel del på 0,6% af købesummen for ejendommen.
Når tinglysningsretten har modtaget anmeldelsen af skødet, kontrollerer retten, at sælger er registreret som ejer af ejendommen og dermed har ret til at sælge ejendommen til dig. Hvis ikke sælger har ret hertil, bliver skødet afvist.
Et skøde med anmærkninger
Er der andre rettigheder, der begrænser sælgers ret til at råde over ejendommen. Det kan f.eks. være en forkøbsret eller at lån med pant i ejendommen, vil skødet få anmærkninger herom. Sælger skal normalt sørge for at fjerne disse anmærkninger. På den måde kan dit ejerskab af ejendommen blive ”rent” – uden nogen form for begrænsninger, som du ikke har accepteret ved forhandlingerne med sælger om køb af boligen.
Når skødet er uden anmærkninger, er dit ejerskab af boligen endeligt, og du har adkomst til ejendommen. Tinglysningssystemet i Danmark har eksisteret i over hundrede år. Der er derfor mange regler og forhold, som det er vigtigt, at du tager hensyn til. Derfor anbefaler vi, at du får professionel advokatrådgivning for at sikre, at sælger har ret til at sælge ejendommen, og dine rettigheder som køber er beskyttet.
Hvis der er spørgsmål til den digitale tinglysning, er du meget velkommen til at kontakte os.
Læs også: Gør din bolighandel til en succes: Kend de afgørende regler for ejendomsmæglere
Har du spørgsmål?
Hvis du ønsker at høre mere, eller har spørgsmål til artiklen, så er du velkommen til at kontakte os.
Kontakt en ekspert på området









